Koken in bananenblad

Koken in bananenblad is lekker en supergezond! In Azië en India koken ze al eeuwen op deze manier. Wil je ook leren hoe je kookt in een bananenblad? Dan ben je hier bij het juiste adres!

Eigenlijk worden er overal ter wereld waar bananenplanten groeien, bananenbladeren gebruikt in de keuken, dus waarom zou jij dat niet doen? In Nederland groeien er geen bananenplanten, maar dat betekent niet dat we geen bananenbladeren kunnen gebruiken! Bananenbladeren kun je namelijk kopen bij Aziatische winkels waar ze meestal in het vriesvak te vinden zijn. Bananenbladeren gebruik je alleen om mee te koken en niet om op te eten.

Waarom koken in bananenblad?

Bananen bladTja…, waarom zou je bananenbladeren gebruiken in de keuken? Ik zal je een paar redenen geven waarom een bananenblad de moeite waard is om te gebruiken bij het koken.

Gezond

Koken in bananenblad is erg gezond, ook al eet je het blad niet op. Dit komt doordat er door het stomen, bakken of grillen van het eten in een bananenblad, gezonde eigenschappen van het blad in het voedsel terechtkomen. Ook gaan er geen belangrijke voedingstoffen verloren bij het stomen van het eten. Groenten stomen is bijvoorbeeld een van de gezondste methodes om groenten te bereiden.

Lekker

Van het bananenblad wordt een pakketje gemaakt waar het voedsel in zit. Sappen en vloeistoffen van het voedsel kunnen niet weg waardoor alle smaken heerlijk in elkaar overlopen. Verder geeft het bananenblad zelf ook een zachte, aromatische smaak aan het eten in het pakketje.

Het is leuk!

Wat is er nou leuker dan je gerecht in bananenbladeren te serveren? Bananenbladeren staan erg leuk op tafel en geven een feestelijke tropische sfeer.

Grillen, bakken en stomen

Bananenbladeren kan je op precies dezelfde manier gebruiken zoals je anders aluminiumfolie zou gebruiken. Je kunt bananenblad zelfs als matje gebruiken op de barbecue! Bananenblad is niet alleen handig, maar het doet ook iets met je maaltijd. Vlees wordt extra mals in een bananenblad en ander voedsel, zoals rijst, krijgt een heerlijk fris milde geur en smaak.

Er is 1 klein minpuntje aan bananenbladeren en dat is dat ze een klein beetje poreus zijn. Dit betekent dat je op moet letten met sauzen want die kunnen een beetje door het bananenblad heen vloeien.

Hoe gebruik je het bananenblad? Dat lees je hieronder.

Grillen op de barbecue

Een barbecue is heerlijk om vlees op te grillen, maar de spijlen van het rooster staan soms iets te ver uit elkaar voor kleinere hapjes. Kleinere stukken groenten of garnalen kunnen dan gemakkelijk door het rooster vallen. Dit probleem kan je snel en simpel oplossen door een stuk bananenblad op het rooster te leggen. Op het bananenblad kan je veilig en gezond de kleinere barbecuehapjes grillen.

Het bananenblad zal tijdens het grillen van kleur veranderen, het begint met lichtgroen en daarna wordt het blad bruin.

Bakken in de oven

Het bakken van voedsel kan je in een bananenblad in de oven doen. Je kunt van alles in je bananenblad stoppen, zoals vis, vlees, kip en groenten. Er zijn 2 manieren hoe je het eten in een bananenblad doet. Je kunt een pakketje maken en het pakketje dichtprikken met een satéprikker, maar je kunt er ook een leuk bakje van vouwen. Beide pakketjes zet je in een ovenvaste schaal en dan kan het gerecht in de oven garen.

Stomen in een bananenblad.

Groenten stomen, of rijst stomen, het kan allemaal! Leg de groente, rijst of vlees op een bananenblad en maak hier een pakketje van! Je kunt het pakketje dichtprikken met een satéprikker. Het pakketje zet je dan in een stoommandje en stomen maar!

Het bananenblad is ook een bord!

Als je het gerecht in bananenbladeren klaarmaakt, kunnen ze ook als bord dienen. Dat maakt het dineren extra leuk en gezellig.

Vouwen met een bananenblad

Bootje van bananenbladVan een bananenblad kan je in een paar stappen een bootje of een stoompakketje vouwen. Als je de stappen volgt bij bananenbladbootje vouwen of bananenblad stoompakketje maken, is het al helemaal niet moeilijk om te doen!