Bananenspin

Bananenspin…het woord alleen is al griezelig!

Er zijn veel mensen die in paniek raken als ze spinnen zien. Vooral als het om bananenspinnen gaat want die kunnen erg giftig zijn! Waar komen bananenspinnen eigenlijk vandaan? En vanwaar die naam ‘bananenspin’? Lees verder om meer te weten te komen over de bananenspin.

Meerdere soorten bananenspinnen

Als er over een bananenspin gesproken wordt, kunnen er verschillende soorten spinnen bedoeld worden. De spinnen kunnen van het geslacht Phoneutria zijn of het kan de Heteropoda venatoria zijn. Hieronder een korte uitleg van beide soorten spinnen.

Phoneutria

Van de phoneutria komen 8 verschillende soorten spinnen voor. De bananenspin van deze soort wordt ook wel de Braziliaanse zwerfspin genoemd. Deze spinnensoorten komen voor in Midden- en Zuid-Amerika. De spinnen leven in regenwouden. Deze spinnen zijn zeer giftig. Het gif van deze spinnensoort verlamt namelijk je hele lichaam. Hiermee raakt ook de ademhaling verlamt waardoor je kunt sterven. Gelukkig bestaat er wel een antigif voor dit spinnengif, maar het moet wel zo snel mogelijk toegediend worden!

Heteropoda venatoria

De heteropoda venatoria komt net als de phoneuria, niet in Nederland voor. Maar wel in veel andere landen. Deze spin is te vinden in Oost-Azië, Australië, Polynesië, Zuid-Amerika en het Caribische gebied. Het gif dat deze spinnen hebben, gebruiken ze om ’s nachts te jagen op andere insecten. Voor gezonde mensen kan het gif niet veel kwaad.

Waar komt de naam vandaan?

Waarom heten bananenspinnen bananenspinnen? Een vreemde naam eigenlijk. Vooral omdat de spinnen helemaal geen banaan eten. Toch heeft de spin iets met banaan te maken. Deze spinnen leven in regenwouden, maar kunnen het ook prima vinden in bananenplantages. Als er dan bananen geoogst worden, kan het wel eens gebeuren dat er een verstekeling met de oogst meegaat. Op deze manier zijn er wel eens spinnen met een transport bananen mee naar Nederland gevlogen. Vandaar de naam Bananenspin.

Hoe gevaarlijk zijn bananenspinnen?

De bananenspin van de soort heropoda venatoria is niet gevaarlijk voor mensen. Eigenlijk is deze spin zelfs heel nuttig! Ze eten namelijk kakkerlakken!

De andere soort, de soort van de phoneutria, zijn de meest giftige spinnen ter wereld! Toch blijken deze spinnen niet heel gevaarlijk. Hoewel het gif van deze spin dodelijk kan zijn, heeft een spinnenbeet van deze spin meestal geen serieuze gevolgen. Waarschijnlijk komt dit omdat de spin gelukkig maar een klein beetje gif gebruikt als het een mens bijt. Blijf voor de zekerheid toch maar uit de buurt van deze spinnen als je er 1 tussen de bananen mocht tegenkomen!