Ook het bananenblad is gezond!

De banaan zelf is heel gezond, de schil van de banaan heeft bijzondere eigenschappen, maar wist je dat je zelfs het blad van de bananenplant kunt gebruiken? Ja, zelfs het bananenblad is gezond!

Het bananenblad kan je niet eten, maar je kunt het wel gebruiken! Bananenbladeren kan je gebruiken als een natuurlijke verpakking om eten in te stomen of te grille. Natuurlijk is dat niet het enige waar een bananenblad goed voor is. Je kunt een bananenblad ook voor je huid gebruiken! En waarom zou je dat doen? Omdat in bananenbladeren boordevol goeds zit! Lees verder en leer hoe gezond bananenbladeren voor je zijn!
Banaan op bananenblad

Bananenblad is goed voor je gezondheid

Het is niet alleen leuk om je eten in een bananenblad te koken, maar wist je dat het ook nog eens gezond is? Ook al eet je de bladeren niet op, toch profiteer je van de gezonde eigenschappen van het blad. De gezonde antioxidanten die in het blad zitten, komen bij het stomen, bakken of grillen in je eten terecht waardoor jij weer een extra gezonde maaltijd hebt!

EGCG (epigallocatechinegallaat)

Bananenblad met druppels waterDe gezonde stof die in een bananenblad rijkelijk aanwezig is, is de flavonoïde EGCG (epigallocatechinegallaat). EGCG is een natuurlijk antioxidant die vrije radicalen aanpakt. Vrije radicalen hebben we liever niet ons lichaam, zij zijn namelijk onder andere verantwoordelijk voor ons verouderingsproces. Zo zie je maar weer dat het soms niet zo moeilijk is om wat extra gezonde stoffen binnen te krijgen! Heb je geen bananenblad om in te koken, maar wil je wel de flavonoïde EGCG binnenkrijgen? Dat kan, in groene en witte thee is deze antioxidant ook aanwezig.

Gebruik bananenblad voor je huid!

Bananenbladeren kan je voor meer doeleinden gebruiken dan alleen om in koken! De bladeren van de bananenplant zijn groot, mooi groen en ook nog eens goed voor je huid en ze werken ontspannend! Lees hieronder hoe je deze bladeren kunt gebruiken.

Zonnebrand

Zonnebrand kan erg pijnlijk aanvoelen, maar met behulp van een bananenblad niet meer! Het frisse, groene blad heeft de eigenschap dat het de pijn verlicht. Om het blad te gebruiken, dompel je eerst het blad in koud water en leg je het daarna op de verbrande plek.

Ontspannend

Je hebt vast wel eens last van stress. Ontstressen doe je door ijsblokjes in een bananenblad op te rollen en je hiermee te laten masseren. Voor de huid werkt deze massage ook erg ontspannend.

Crèmes

Een crème gemaakt van bananenbladerenextract, olijfolie en bijenwas werkt goed bij het herstellen van luieruitslag van baby’s en insectenbeten.

Bananenbladeren kopen

In Nederland groeien er van nature geen bananenplanten. Dat betekent niet dat je ze niet kunt krijgen. Gelukkig worden deze bladeren naar Nederland gebracht zodat jij er ook van kunt genieten! Bananenbladeren zijn meestal te koop in Aziatische winkels (toko) of in groentespeciaalzaken. De kosten van een pakketje bananenbladeren zijn ongeveer €2.

Bananenbladeren in de diepvries

De bananenbladeren worden meestal in de diepvries bewaard. De bladeren zijn netjes in een makkelijk pakketje opgevouwen. Er zitten behoorlijk wat bladeren in, dus je zult ze vast niet allemaal te gelijk nodig hebben! Het beste kan je de bladeren uit compleet uit de verpakking halen Vervolgens voorzichtig openvouwen en hetgeen je nodig hebt eraf pakken. De rest van de verpakking kan weer terug de diepvries in! Het blad dat je wilt gebruiken moet eerst ontdooid en gewassen worden onder de koude kraan. Daarna even met een doek afdrogen. Het frisse, groene blad is klaar voor gebruik om mee te koken!
Bananenbladeren verpakt en bevroren