De 5 meest bekende soorten banaan

De gewone banaan die we in de winkel kopen is niet de enige soort die er bestaat. Nee, er bestaan namelijk heel veel soorten banaan. Over de 5 meest bekende soorten banaan vertellen wij jou meer!

Banaan behoort samen met appels en sinaasappels tot de meest gegeten vrucht ter wereld. De meeste mensen in Nederland kennen de gewone banaan en de bakbanaan, maar wist je dat er nog veel meer soorten bestaan? Er bestaan ongeveer 300 verschillende soorten banaan waarvan ongeveer 20 soorten worden gekweekt voor de consumptie. Van al deze soorten, zul je echter maar een klein aantal in Nederland aantreffen. Je bent nu vast wel benieuwd welke soorten banaan in Nederland bekend zijn? Hieronder lees je over de 5 meest bekende soorten banaan in Nederland.

Giant Cavendish, de gewone banaan

Bananen van het ras Giant Cavendish, worden in Nederland het meest gegeten. Ze worden ook wel dessert banaan genoemd. De bananen zijn geel, licht gebogen en ongeveer 15 tot 30 cm lang. De Giant Cavendish banaan is rijp het lekkerst. De structuur van deze banaan is zacht en zoet. Je kunt de banaan rauw eten, in een smoothie of fruitsalade verwerken. Deze bananen kan je in elke supermarkt kopen. Koop bananen altijd wanneer ze nog een beetje groen zijn. Eenmaal thuis, rijpen de bananen verder en worden ze mooi geel. Als de bananen rijp worden, krijgen ze bruine vlekken op de schil. Bananen van het Giant Cavendish ras zijn niet geschikt om mee te bakken. Door de zachte structuur van de banaan valt hij uit elkaar tijdens het bakken.
Trosje gele bananen

De bakbanaan, baka bana

De bak- of kookbanaan wordt eerst gebakken voordat hij gegeten kan worden. De bakbanaan bevat minder suiker dan de gewone banaan en veel meer koolhydraten. Door de vele koolhydraten, is de bakbanaan rauw slecht verteerbaar en wordt daarom niet rauw gegeten. De bakbanaan heeft een harde gele, groene of roodachtige schil en is ongeveer 40 cm lang. Hoe rijper de banaan is, hoe zachter de schil wordt. De bakbanaan kan je het best bakken wanneer hij helemaal rijp is. De banaan is rijp wanneer de schil helemaal zwart is, maar de vrucht binnenin nog stevig aanvoelt.
Rijpe bakbanaan

De babybanaan

De babybanaan is een klein banaantje van ongeveer 7 cm lang. Het banaantje heeft een gele, dunne schil. Het babybanaantje is heel zoet, misschien wel de zoetste banaan die er is! De babybanaan is geschikt om mee te bakken, grillen of zelfs roosteren, maar je kunt hem ook rauw eten.

De rode banaan

De rode banaan heeft een rode schil en de banaan zelf heeft een beetje een zalmkleurtje. De banaan is iets kleiner dan de gewone banaan. De rode banaan heeft een lengte van ongeveer 12 cm. De rode banaan kan gebakken of rauw gegeten worden. Deze banaan is heerlijk zoet, nog zoeter dan de gewone banaan. De rode kleur van de schil is verwant aan het stofje wat de wortel ook rood maakt, betacaroteen.
Tros rode bananen

Appelbanaan

De appelbanaan is kleiner dan de gewone banaan. De appelbanaan groeit tot een lengte van ongeveer 8 tot 10 cm. De banaan heeft een dunne schil en is rijp geel van kleur. De smaak van deze banaan is friszoet en het lekkerst om gewoon zo te eten.

Welke soorten banaan in Nederland verkrijgbaar?

In Nederland vind je uiteraard de Giant Cavendish banaan (gewone banaan) in de winkels. Ook de bakbanaan is in vele toko’s en supermarkten te koop. Babybananen zie je soms ook in supermarkten en verschillende tokos’s maar voor de andere soorten banaan moet je echt goed zoeken. Deze banaan soorten zijn moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Vooral de rode banaan soort is nog niet zo heel bekend. Maar als je goed zoekt, dan is deze speciale banaan soort wel te vinden.