Bananen bewaren

Heb je van die mooie gele bananen gekocht en dan worden ze binnen een mum van tijd overrijp! Helemaal niet leuk! Het liefst eet je natuurlijk gele bananen in plaats van bruineā€¦

Bananen zijn heerlijke vruchten. Helaas zijn ze ook erg kwetsbaar. Je hoeft de banaan alleen maar ergens tegen aan te stoten, en je hebt al een beurse plek! Bananen worden ook heel snel overrijp. Als je een groene banaan koopt, is de kleur van de schil in een dag verkleurd van groen naar geel. Na een paar dagen verkleurt de schil van geel naar geel met bruine vlekken. Een paar dagen later is je banaan helemaal bruin geworden. Hoe kan je het beste bananen bewaren? Er zijn verschillende manieren om bananen te bewaren. Lees hieronder hoe.

Bananen apart houden

Ethyleen is een gas dat gemaakt wordt door fruit. Dit gas is een signaal voor fruit om te beginnen met rijpen. Wil je het rijpingsproces van je heerlijke bananen vertragen? Houd dan ander fruit weg van de bananen. Fruit gaat namelijk niet alleen rijpen van zijn eigen gemaakte ethyleengas, maar ook door dat van ander fruit. Wil je dat je bananen sneller rijpen? Dan is juist wel goed om bananen samen met ander rijp fruit te bewaren.

Berg de bananen heel voorzichtig op

Beurse plekken in een banaan zorgen ervoor dat de banaan sneller gaat rijpen. Koop daarom in de winkel alleen gave bananen, dus zonder beurse plekken. Leg bananen daarna heel voorzichtig op de fruitschaal. Leg geen ander zwaar fruit op de bananen. Dit zou namelijk beurse plekken in een banaan kunnen veroorzaken.
Bovenkant bananentros

Bananenhouder

Het beste is natuurlijk om de bananen aan een echte bananenhouder te hangen! Bananen in een bananenhouder hangen helemaal vrij, alsof ze nog aan de boom hangen! Een bananenhouder lijkt op een klein kapstokje voor bananen. Echt ideaal om je tros bananen in te bewaren!

Bananen bewaren in de koelkast

Altijd gedacht dat je bananen niet in de koelkast mag bewaren? Het mag wel! De kou in de koelkast voorkomt dat bananen verder gaan rijpen. Zodra je de banaan weer uit de koelkast haalt, dan gaat het rijpingsproces gewoon verder!

Alleen rijpe bananen

Bewaar alleen rijpe bananen in de koelkast. Onrijpe bananen zullen in de koelkast niet verder rijpen. Eenmaal weer uit de koelkast zullen de onrijpe bananen nooit echt lekker zoet worden.

Bruine schil

Bananen in de koelkast veroorzaken een bruine schil. Dit maakt echt niet uit, want alleen de schil wordt bruin! De banaan zelf blijf zijn mooie kleur behouden.
Een rijpe banaan te herkennen aan de bruine vlekken

Bewaar bananen in de diepvries

Bananen kunnen goed ingevroren worden. Snij de bananen in makkelijke plakjes en leg ze op een bakpapier. Leg het bakpapier met de bananenplakjes op een plankje en leg ze in de diepvries. Na een uur vriezen, kun je de bananenplakjes in een zakje doen en verder laten vriezen. Op deze manier zullen de plakjes banaan niet aan elkaar vast vriezen.

Een tip voor in de winkel

Sta je in de winkel en ben je van plan om bananen te kopen? Koop dan nooit bananen die al bruine plekken hebben. Deze bananen zijn al overrijp. Bananen bewaren die al overrijp zijn, wordt moeilijk!

Koop bananen van verschillende trossen

Het beste is om bananen van verschillende trossen te kopen. Elke banaan van een andere tros, heeft namelijk een andere rijpingstijd. Op deze manier heb je bananen die je direct kunt eten en bananen om te bewaren.