Bananenblad stoompakketje

Een stoompakketje van bananenblad vouwen is echt niet moeilijk. Als je een cadeautje kunt inpakken, kan je ook een stoompakketje inpakken!

Wil je een leuke, speciale maaltijd op tafel? Maak dan stoompakketjes. Per persoon maak je dan een stoompakketje. Als je rijst in een stoompakketje doet, krijgt het een heerlijke, milde aromatische smaak. Vlees en vis worden mals en groente behoudt al zijn goede vitamines!

Aan de slag!

Een stoompakketje is in een paar stappen gemaakt. Wat je nodig hebt, zijn bananenbladeren, een schaar, een zachte, droge doek en eventueel tandenstokers. Volg hieronder stap voor stap de stappen en je kunt vanavond nog uit een stoompakketje eten!

Stap 1, knippen

Om een stoompakketje te vouwen heb je 2 rechthoekige stukken bananenblad nodig. De grootte van de stukken hangt af van de hoeveelheid eten je wilt stomen.
Banananblad op formaat knippen

Stap 2, bijknippen

De zijkanten van het bananenblad zijn meestal wat dunner, dus knip een halve cm van de randen af zodat je alleen een mooi stuk blad overhoudt.
Harde randen van het bananenblad eraf knippen

Stap 3, wassen

Het bananenblad moet voor gebruik altijd goed gewassen worden. Was beide stukken blad onder koud, stromend water af.
Eerst bananenblad wassen

Stap 4, afdrogen

Een nat bananenblad is lastig om mee te werken. Droog het blad met een zachte doek af. Veeg met de doek met de richting van de naden van het blad mee!
Droog maken van het bananenblad

Stap 5, leg de bladeren op elkaar

Voor extra stevigheid worden er 2 stukken bananenblad gebruikt. Elk stuk heeft een doffe en glanzende kant. Leg de 2 doffe kanten op elkaar.
Voor de stevigheid twee bananenbladeren op elkaar

Stap 6, leg het eten op het blad

Leg het eten dat je wilt stomen, in het midden van het bananenblad.
Vullen van bananenblad stoompakketje met rijst

Stap 7, zijkanten omvouwen

Vouw nu de langste zijkant over het eten heen en de andere zijkant daar weer overheen. Zorg ervoor dat het bananenblad strak om het eten heen zit.
Stoompakketje van bananenblad dichtvouwen

Stap 8, puntje vouwen

De lange zijkanten zijn nu dichtgevouwen. Je hebt nu nog 2 uiteinden die ook dichtgevouwen moeten worden. Maak een punt van 1 uiteinde door de hoekjes naar binnen, naar elkaar toe te vouwen. Vouw de gevouwen punt vervolgens naar je toe. Herhaal deze procedure voor de andere kant.
Punten bananenblad stoompakketje naar elkaar toe vouwen

Stap 9, het stoompakketje

Het stoompakketje is nu klaar. Je kunt de omgevouwen puntjes nog eventueel vastzetten met tandenstokers. Het stoompakketje kan in het stoommandje gelegd worden. Als je geen tandenstokers gebruikt, moet het pakketje met de naad naar beneden liggen.
Eindresultaat bananenblad stoompakketje

De stoomtijd

De stoomtijd hangt af van het voedsel wat je in je stoompakketje hebt gedaan. Rijst moet eerst in water gekookt worden en daarna kan het 10 minuten gestoomd worden zodat je de aroma’s en de vitamines van het bananenblad in de rijst getrokken zijn. Een stoompakketje is niet het enige wat je kunt vouwen van een bananenblad. Je kunt er ook een bananenbladbootje van vouwen. Het bootje gebruik je dan om eten in te bakken voor in de oven.
Stoompakketje bananenblad met rijst