Bananenbrood

Weet je niet wat je met overrijpe bananen moet doen? Gooi ze in elk geval niet weg! Je kunt er namelijk een heerlijk brood mee bakken!

Bananenbrood? Kan dat? Het antwoord is: Ja! Bananenbrood is het lekkerste brood dat er is! En het leuke eraan is, is dat je het heel gemakkelijk zelf kunt bakken. Een plakje van dit brood is heerlijk als tussendoortje of voor bij de koffie of thee.

Bananenbrood is erg populair in Amerika. Het is daar zelfs zo populair dat er in elk huis wel een kookboek met het bananenbroodrecept staat. Ook hebben veel Amerikaanse gezinnen een eigen variant op het recept ontwikkeld. Wil je zelf een bananenbrood bakken? Volg dan het heerlijke onderstaande recept.

Benodigdheden

Voordat je aan het bakken begint, is het handig om volgende spullen alvast klaar te hebben liggen: 1 grote beslagkom, elektrische mixer, oven, brood- cake- of taartvorm en een houten lepel.

Ingrediënten

Twee stukken bananenbrood op bordje
Voor 1 brood heb je nodig:

  • 3 of 4 bananen, geprakt met een vork.
  • 100 gram boter, kleingesneden.
  • 1 ei.
  • 120 gram witte basterdsuiker.
  • 250 gram volkoren meel.
  • 1 theelepel bakpoeder.
  • 2 theelepels gedroogde gist.
  • Eventueel 60 gram gehakte walnoten.

Bereiding

Het deeg voor het bananenbrood is eenvoudig te maken. Volg hiervoor onderstaande 6 stappen.

Stap 1, oven voorverwarmen en de suiker met de boter mengen

Verwarm de oven alvast voor op ongeveer 160˚C.

Doe de suiker met de gesneden blokjes boter in een grote beslagkom. Mix de 2 ingrediënten met de elektrische mixer. Mix net zo lang totdat je een glad mengsel krijgt.

Stap 2, voeg het ei toe

Voeg het ei in de beslagkom toe en mix weer met de elektrische mixer tot je weer een glad mengsel krijgt.

Stap 3, voeg de banaan toe

Doe de geprakte banaan in de beslagkom. Mix weer met de elektrische mixer totdat je weer een glad mengsel hebt.

Stap 4, voeg het meel, gist en de bakpoeder toe

In deze stap voeg je het meel, gist en de bakpoeder toe. Mix alles met de elektrische mixer totdat je een mooi, elastisch deeg hebt.

Stap 5, eventueel de gehakte walnoten

Walnoten geven een lekker ‘bite’ aan het brood. Als je wilt, kun je ze na het meel bij het deeg toevoegen. Roer dan de walnoten met een houten lepel door het deeg.

Stap 6, bananenbrood kan in de oven!

Doe het deeg in de gewenste vorm en zet het ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven op 160˚C. Het brood is gaar als de korst knapperig bruin is en wanneer, een in het brood geprikte satéprikker, weer schoon uit het brood komt.
Bananen vers uit de oven

Variatie

Met het bananenbrood kun je eindeloos variëren. Noten, zoals walnoten, geven een lekkere ‘bite’ aan het brood. Je kunt ook in plaats van walnoten, rozijnen of stukjes pure chocolade gebruiken.

Te veel gemaakt?

Zelf gemaakte broden kun je het beste op de dag zelf helemaal opeten. Met bananenbrood zal dit vast geen probleem zijn! Maar heb je toch nog over? Snijd het brood dan in 1 persoonsplakjes en vries ze in! Wanneer je het brood uit de diepvries haalt, heb je weer een heerlijk plakje vers bananenbrood.