Waarom zijn bananen krom?

Ben je al langer bezig met de vraag: “Waarom zijn bananen krom?” Zijn ze soms krom omdat ze naar het licht toe groeien? Of is het gewoon zo bepaald in de genen van de banaan? Of is er misschien een heel andere reden?

Natuurlijk is het je opgevallen dat bananen krom zijn en dat roept vragen op! Want waarom zijn bananen krom terwijl bijvoorbeeld komkommers en courgettes recht zijn? Het zijn toch allemaal langwerpige groente en vruchten. Waarom hebben bananen dan wel zo’n grappige vorm?  Om een antwoord te kunnen geven op de vraag: “waarom zijn bananen krom?”, moeten we eerst bekijken hoe een banaan aan de bananenplant groeit.

Hoe een banaan aan de bananenplant groeit

Vruchten groeien altijd vanuit een bloem. Ook de bananenplant. Aan een bananenplant komen wel 100 bloemen! Als er uit 1 bloem een tros begint te groeien, dan gaan alle andere bloemen dood en vallen van de boom af.

Een bananentros is zwaar

Bananantros hangt zwaar aan ene takBananen groeien in grote, zware trossen aan de bananenplant. 1 Tros kan wel 30 tot 50 kg wegen! Een grote tros is onderverdeeld in kleinere trossen, maar ze hangen allemaal bij elkaar. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n grote, zware tros erg zwaar is voor de bananenplant. Door de zwaartekracht buigt de tak met de grote tros daarom naar beneden, maar de bananen willen omhoog groeien! En dat doen ze dan ook! Daarom hebben bananen zo’n grappige vorm, maar waarom groeien ze toch omhoog? Het geheim zit ‘m in de zwaartekracht, bananen groeien tegen de zwaartekracht in!

Bananen groeien tegen de zwaartekracht in

Bananen groeien tegen de zwaartekracht in en daardoor wijzen ze omhoog richting de lucht in plaats van naar de grond! Wist je dat dit proces een speciale naam heeft? Het proces heet negatieve geotropie. Alle planten en vruchten die tegen de zwaartekracht ingroeien, dus van de grond naar boven toe, hebben negatieve geotropie. De stengels van planten groeien ook omhoog en hebben ook negatieve geotropie.
Bananastros trotseert de zwaartekracht

Dus: waarom zijn bananen krom?

Omdat ze tegen de zwaartekracht in groeien! Wil je graag rechte bananen? Dat kan ook! Om bananen recht te laten groeien, moet de bananentak ondersteund worden zodat hij niet ombuigt. Als de bananentak niet ombuigt, dan groeien de bananen recht! Er bestaan ook kleinere soorten bananen waarvan de tros veel lichter van gewicht is. Bij de kleine banaantjes, buigt de tak van de boom niet om en blijven de baantjes recht.

Dat bananen krom zijn, heeft dus niets te maken met dat ze naar het licht toe willen groeien en het is ook niet genetisch bepaald dat ze krom groeien, maar heeft alles te maken met dat ze negatieve geotropie hebben.