Bananenchips

Heb je trek in een lekkere snack? Probeer dan eens bananenchips! Zelf maken is eenvoudig en de calorieën heb je zelf in de hand!

Bananenchips die je in de winkel koopt zijn meestal echte suikerbommen, maar wel erg lekker! Te veel suiker is natuurlijk niet goed voor je lichaam, dus het liefst wil je de chips met niet zo veel suiker. Gelukkig is daar een oplossing voor,  want je kunt makkelijk zelf bananenchips maken! Als je ze zelf maakt, bepaal je zelf hoeveel suiker je gebruikt. Je kunt ook helemaal geen extra suiker gebruiken. Bananen hebben van zichzelf al een goede dosis natuurlijke suikers. Des te gezonder dus! Zelf bananenchips maken is echt de moeite waard! Hoe je deze overheerlijke snack maakt, lees je in onderstaand recept.
Bananenchips

Benodigdheden

Om bananenchips te maken heb je nodig: een oven, rooster, bakpapier, mes, een snijplankje en de ingrediënten.

Ingrediënten

De ingrediënten voor het maken van bananenchips zijn simpel.

 • Bananen.
 • Citroen. Voor ongeveer 3 bananen heb je 1 of 2 citroenen nodig.
 • Eventueel suiker.

Je kunt prima overrijpe bananen, die je anders toch niet meer zou eten, gebruiken. Mocht je alleen onrrijpe bakbakbananen hebben liggen, dan gaat dat ook prima! De hoeveelheid bananen die je nodig hebt hangt af van de hoeveelheid bananenchips die je wil maken.

Bereiding

Volg de volgende stappen om heerlijke chips van bananen te maken.
Plakjes banaan

  1. Verwarm de oven voor op ongeveer 75˚C-95˚C. De oven mag niet te heet zijn, anders verbranden de bananen.
  2. Leg het bakpapier alvast op het rooster.
  3. Snij de bananen in dunne plakjes.
  4. Leg de plakjes banaan op het bakpapier. De plakjes banaan kunnen heel dicht naast elkaar liggen, maar ze mogen elkaar niet raken!
  5. Pers de citroen uit en besprenkel alle plakjes banaan met het citroensap.
  6. De plakjes banaan zijn nu klaar om in de oven te gaan. Schuif het rooster in de oven en laat de plakjes banaan ongeveer 1 uur tot 1uur en 45 minuten bakken. De baktijd hangt een beetje af van hoe dik je plakjes zijn en hoe je de bananenplakjes wilt hebben. Hoe langer je de banaan in de oven laat, hoe knapperiger hij wordt. Het is even experimenteren.
  7. De bananenplakjes kunnen uit de oven gehaald worden als ze genoeg gebakken zijn. Laat de plakjes banaan nog even afkoelen op het rooster.

Als je de bananenplakjes uit de oven haalt, kunnen ze nog een beetje plakkerig aanvoelen en rubberachtig zijn, maar dat verdwijnt zodra ze zijn afgekoeld. Eenmaal afgekoeld, worden de plakjes hard en mag je ze bananenchips noemen! De chips zijn in principe klaar! Eet smakelijk!

Maar…

Wil je ze toch iets zoeter, lees dan nog even verder.

Bananenchips met extra suiker

Kies je ervoor om extra suiker op de bananenchips te doen? Extra suiker voor de bananenchipsDat kan, en is ook heel gemakkelijk! Maak een siroop van water en suiker en dompel hier de gedroogde plakjes banaan in. Laat de chips weer afkoelen en je hebt nu extra zoete (de echte) bananenchips!

Calorieën in bananenchips

In gedroogd fruit zit meestal meer kilocalorieën dan in vers fruit. Dit komt doordat het vocht verdwijnt waardoor de voedingstoffen heel geconcentreerd zijn. Je zit hierdoor ook sneller vol van gedroogd fruit, dan van vers fruit.

Kilocalorieën van de bananenchips met en zonder suiker

In de bananenchips zonder suiker zit in 1 portie ongeveer 150 kilocalorieën.

In de bananenchips met suiker zit in 1 portie ongeveer 160 kilocalorieën.

Andere voedingswaarden in bananenchips

De meeste voedingswaarden in bananenchips zijn hetzelfde als in een verse banaan, maar dan geconcentreerder. Het enige wat wel door verhitting verdwijnt, is het grootste gedeelte van vitamine C.