Bananenplant

Wist jij dat bananen groeien aan een bananenplant? En weet jij waar de bananenplant oorspronkelijk vandaan komt?

De bananenplant, waar de bananen aan groeien, wordt ook wel bananenboom genoemd en lijkt een beetje op een palmboom. De plant heeft een schijnstam en daardoor denken de meeste mensen dat bananen aan een boom groeien. Dit is dus niet het geval.

De bananenplant is een van de oudste geteelde rassen ter wereld en vindt zijn oorsprong in Maleisië. Tegenwoordig groeit de bananenplant overal in tropische gebieden rond de evenaar.

Botanische naam

Tros groene bananenDe botanische, of wetenschappelijke naam voor bananenplant is Musa acuminata uit de Musaceae familie. Van de Musa acuminata zijn ook weer verschillende soorten, maar de gewone bananen die we in de winkel kopen, zijn allemaal van de AAA Cavendish groep. Aan deze planten groeien de Cavendish bananen (de gewone bananen). Er bestaan wel 300 soorten bananenplanten die verschillende soorten bananen geven. Ongeveer 20 soorten worden gebruikt om te telen.

De bananenplant is eigenlijk een kruid!

Je zou toch zweren dat bananen aan een boom of plant groeien, maar dat is helemaal niet zo! Officieel is een bananenplant een uit de kluiten gewassen kruid! Sterker nog, het is het grootste kruid ter wereld. De bananenplant is zelfs verre familie van ander kruid: de Zingiberales, waartoe bijvoorbeeld gember behoort. Je zou het niet zeggen, maar het is echt zo!

Hoe groeit een bananennplant?

Een bananenplant heeft een heel speciale stam. De stam bestaat namelijk niet uit 1 grote dikke stam, maar uit allemaal bladstelen die om elkaar heen gewikkeld zitten. Het begin van een blad begint al onder de grond, vanuit de wortelstok. De bladsteel groeit een lange weg omhoog en bij de kroon van de boom zie je dan het bananenblad. Ook de bloem, wat uiteindelijk de bananentros wordt, groeit op deze manier. In totaal wordt het plantje ongeveer 3 meter hoog. Er zijn ook bananenplantsoorten die de 12 meter kunnen bereiken! De verwarring naar boom is dus snel gemaakt.

Tros bananen aan plant met mooie bloem

Groeitijd

Een banaan is niet van de 1 op de andere dag gegroeid. De groeisnelheid hangt sterk af van de temperaturen. Is het koud? Dan groeit de plant langzamer, is het warm? Dan groeit de plant sneller. Is het de juiste, tropische temperatuur? Dan duurt het ongeveer 9 maanden voordat een bananenplant volwassen wordt en een hele tros bananen heeft gekregen.

Moederplant sterft af

Een bananenplant kan maar 1 keer een tros bananen leveren en daarna sterft de moederplant af. Maar geen nood! Onder de grond zit een wortelstok die niet dood gaat. Als de moederplant afsterft, zijn er alweer nieuwe babyplantjes gegroeid. Deze babyplantjes kan je stekken zodat deze een nieuwe bananenplant wordt of hij neemt de plaats van de oude moederplant in. Het hele proces start weer van voren af aan!

De bloem wordt de banaan!

Bananen zijn de vruchten van de bananenplant en die beginnen altijd met een bloem! De bloem begint na ongeveer 6 maanden te groeien. De bloem lijkt op een ouderwetse hangbel, heeft een paarse kleur en bestaat uit verschillende bladeren. Elk bloemblad zal naar achteren gaan krullen waar een hand (kleine tros) bananen onder gaat groeien. De bloembladen zullen uiteindelijk van de plant afvallen.

Bloem van een bananenplant

 

Zelf een bananenplant?

Bananenplanten zijn mooi om te zien. Ze hebben mooie, grote, groene frisse bladeren. Helaas groeien deze planten niet in het wild in Nederland, maar dat betekent niet dat je geen bananenplant kunt hebben! Een bananenplant in huis gaat prima, maar grote kans dat de bananenplant geen bananen zal geven. Het is wel leuk, zo’n tropische plant in je huis en de bananenbladeren kun je gebruiken om mee te koken! Wist je dat een bananenblad gezond is? Natuurlijk kan je het blad niet opeten, maar door te koken in een bananenblad, profiteer je wel van de gezonde stoffen in het blad!